El Club Natació Banyoles

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 

El Club Natació Banyoles es va fundar el 30 de desembre de l’any 1925. Amb el pas dels anys, s’ha convertit en la primera entitat social i esportiva de la Comarca del Pla de l’Estany, amb més de deu mil socis, així com una de les més importants de Catalunya.

Dins el seu llarg historial esportiu, cal destacar, entre molts d’altres, l’organització a l’any 1961 del Campionat d’Europa i del Mediterrani d’Esquí Nàutic, la primera prova internacional que va fer el Club i que, per extensió, es va fer a la ciutat. També el Campionat del Món de Motonàutica de l’any 1966; el Campionat del Mon d’Esquí Nàutic de l’any 1971 i que ha passat a la història banyolina pel nom de la mascota escollida: la “Rana Rita”. Aquest va ser un espectacle irrepetible on es van desplegar mitjans de comunicació de tot el món: des dels nord-americans, passant per la BBC anglesa fins arribar a TVE que va retransmetre per primera vegada, pel Canal Mundovisión, les belles imatges dels salts dels esquiadors. Fou un esdeveniment de gran ressò mediàtic, però a la vegada també va servir perquè l’Ajuntament banyolí, juntament amb el Club, fessin pressió davant del Govern Civil perquè s’arrangessin els accessos a l’estany i aconseguir l’obertura del Passeig Mossèn Constans.

L’any 1985, el Club obria les seves portes a l’organització de proves esportives en un altre esport que, si bé havia dut el seu nom i el de la ciutat arreu del món, Banyoles, com a tal, no havia figurat mai en el calendari internacional. Aquest esport era el rem, del que l’any 1985 es celebrava el Match des Sèniors i, el 1991, el Campionat del Món Júnior, prova test de la competició que es va fer l’any següent en el decurs dels Jocs Olímpics de la XXV Olimpíada, celebrats a Barcelona, i dels que Banyoles en fou subseu olímpica.

Amb l’entrada del nou mil·lenni, l’estiu del 2004, es va fer el Campionat del Món Juvenil i Sènior de rem i el 2010 el Campionat del Món de Marató de Piragüisme.
Però a banda de les proves internacionals, han estat innumerables les vegades que el Club ha acollit proves nacionals i estatals. Des de l’any 1944 té lloc la tradicional Travessia de l’Estany de Banyoles que aplega a més de 2.000 participants durant el mes de setembre, fent-la una de les més concorregudes de l’Estat i d’Europa.

Aquesta llarga trajectòria esportiva ha fet que d’entre els seus esportistes hagin sorgit 27 olímpics. D’aquests cal destacar al nedador Joaquim Pujol, olímpic als Jocs de Tokio de 1964 i que fou el primer esportista olímpic gironí, i Fernando Climent, medalla d’argent en rem als Jocs Olímpics de Los Angeles de l’any 1984 i que va ser la primera medalla olímpica aconseguida en aquest esport per l’estat espanyol.

Arran de ser escollida seu per a les proves de rem dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, a l’any 1991 es varen reformar i ampliar les instal·lacions, donant lloc a un modern complex socioesportiu de més de 6.000 m2 de superfície construïda, situada arran de l’Estany de Banyoles.

Actualment, a nivell social s’hi pot practicar el tennis, el bàsquet, el volei platja i el futbito, així com rebre classes de gimnàs de manteniment i aeròbic, iniciació i perfeccionament de natació, cursets de rem i piragüisme, cursos de ball, taichi, cuina, ioga, espinning, aiguagim, etc. De la mateixa manera que a nivell competitiu i a banda dels esports que actualment s’hi poden practicar (com són la natació, el rem, el piragüisme, el waterpolo, el triatló, l’atletisme, el salvament i socorrisme i el caiacpolo), el Club també ha acollit altres esports com són el futbol, el handbol, el basquet, la motonàutica i l’esquí nàutic.


El projecte

L’espai Fets i Gent és una inciativa oberta a tothom que recull i mostra aquells fets, esdeveniments, iniciatives i persones que han tingut transcendència en la història de Banyoles i el Pla de l'Estany.

Els promotors

La ubicació

Carrer Navata, 38
17820 Banyoles (Girona)
hola@fetsigent.com

HORARI DE VISITES AL MUSEU A L'AIRE LLIURE
Pati exterior obert les 24 hores amb accés lliure.

HORARI DE VISITES A L'AULA DIDÀCTICA
Accés demanant cita prèvia (propera obertura).

La dinàmica

L'espai Fets i Gent està plantejat per tal que estigui en constant creixement i no hauria estat possible sense el projecte en comú i la col·laboració del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, el Rotary Club Banyoles, la Parròquia de Santa Maria dels Turers i la Revista de Banyoles.

Buscar