La fàbrica de les Saques: José Gimferrer S.A.

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 

L’empresa José Gimferrer S.A. era coneguda popularment per “la fàbrica de les Saques”. Ha tingut una importància cabdal, tant econòmicament com social, a la Banyoles del segle XX. Va ser la fàbrica més important de Banyoles. L’evolució d’aquesta empresa ha marcat, durant una bona part del segle vintè, l’economia i la vida banyolina.

José Gimferrer S. A. va començar el 1914 i va tancar les seves portes el 1989. Josep Gimferrer i Serrallonga el 1914 va fundar aquesta empresa dedicada a la fabricació de sacs de jute a Pont de Molins (Alt Empordà). El seu fill Antoni va assumir les funcions de contramestre, mentre que el segon fill, Josep, es va incorporar a l’empresa el 1916 i es va ocupar de la part comercial (a l’obtenció de comandes i clients). El 1918, la família Gimferrer va llogar uns locals a Mata (Porqueres) i van començar a traslladar-hi la producció. Pocs anys després van comprar uns terrenys a Banyoles, a l’actual Avinguda dels Països Catalans (on hi ha avui els anomenats pisos de les Saques), i hi van construir una nova fàbrica. Allí va restar fins al seu tancament definitiu. Aquesta nova fàbrica, el 1923, ja es trobava en ple rendiment.

Confeccionaven, bàsicament, sacs per a cacauets, sacs fariners, per a cacau, per a “jaboncillo” (talc), per a guano, tapes de jute per a cistells de patates, sacs per a cereals varis o per a adobs químics. També produïen sacs d’espart i de lli. Fins a la dècada dels anys cinquanta del segle XX va ser la més gran de la població. El 1928 tenia 72 treballadors (sobretot treballadores), el 1937 eren 554 (427 eren dones); el 1939, 420; el 1960, 650; el 1976, 430; el 1982, 213 i, finalment, el 1989, 134.

L’empresa va tenir un “Economato obrero”, que va durar aproximadament de 1946 a 1952, on els treballadors aconseguiren productes difícils de trobar com mongetes, patates, oli, arròs, farina o sucre. I es va edificar, destinat als seus obrers, el Grupo de Viviendas Protegidas Gimferrer a Guèmol, l’anomenat Grup Gimferrer, a la dècada dels cinquanta del segle XX.

La crisi va arribar el 1974, quan la forta competència del paper i els productes derivats del petroli (sacs de plàstic) va provocar una sobtada caiguda de la demanda de sacs de jute i lli. Fracassades les esperances posades en el lli, l’empresa tancava definitivament les portes l’abril de 1989, després de setanta-cinc anys d’existència.
Juntament amb Industrias Coromina, l’empresa José Gimferrer SA ha estat la fàbrica més significativa de Banyoles durant gran part del segle XX.


El projecte

L’espai Fets i Gent és una inciativa oberta a tothom que recull i mostra aquells fets, esdeveniments, iniciatives i persones que han tingut transcendència en la història de Banyoles i el Pla de l'Estany.

Els promotors

La ubicació

Carrer Navata, 38
17820 Banyoles (Girona)
hola@fetsigent.com

HORARI DE VISITES AL MUSEU A L'AIRE LLIURE
Pati exterior obert les 24 hores amb accés lliure.

HORARI DE VISITES A L'AULA DIDÀCTICA
Accés demanant cita prèvia (propera obertura).

La dinàmica

L'espai Fets i Gent està plantejat per tal que estigui en constant creixement i no hauria estat possible sense el projecte en comú i la col·laboració del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, el Rotary Club Banyoles, la Parròquia de Santa Maria dels Turers i la Revista de Banyoles.

Buscar