La fàbrica de Xocolates Torras

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 

La fundació de Xocolates Torra va lligada a Dolors Torras Rovira, una dona emprenedora, descendent d’una família de paperers, possiblement oriünds de la comarca de l’Anoia i que varen fer cap a la nostra comarca de la ma de Melcior Torras Farrès, que si bé primer es va instal·lar a Santa Maria de Vilalleons, a l’Osona, on varen néixer els seus fills, l’any 1819 arrendarà un molí paperer a Banyoles, conegut amb el nom del «Molí d’en Perpinyà». Pocs anys més tard, i un cop reedificat de nou, se’l coneixerà com el «Molí Nou», i el deixarà en mans del seu fill Francesc Torras Ricart. A la mort d’aquest el succeí el seu fill Melcior Torras Prat, i al que a la seva vegada ho farà la seva filla, la Dolors Torras Rovira.

La fàbrica que la Dolors va heretar, era una fàbrica paperera, amb la patent de la marca «Tres Torras» —que compartia amb els descendents del seu oncle, instal·lats a Sant Joan les Fonts— amb dues tines, una per paper blanc comú i una altre de paper floret o fi per escriure.

Casada l’any 1866 amb Martirià Morgat, constituí amb ell, a finals de 1871, la societat mercantil Torras y Morgat, que serà operativa a partir de l’1 de gener de 1872. Ella n’era el soci capitalista i Martirià, el soci industrial. Mitjançant aquest conveni, que tenia una durada igual a la que tingués el matrimoni i on s’especificava que cadascú, mensualment, podia retirar 250 pessetes de la caixa, Martirià concedia a la seva esposa autorització per exercir el comerç, en l’àmbit estricte d’aquest contracte.

Aquesta societat, que poc a poc va anar deixant de banda la fabricació de paper com a tal per centrar-se en la producció de paper de fumar, va incrementar la producció, entre 1889 i 1900 fins arribar a tenir 5 tines dedicades a aquest producte, el qual els va fer guanyar —juntament amb els seus parents de Sant Joan les Fonts— la medalla de plata en l’Exposició Universal de París de l’any 1889.

Però paral·lelament al negoci del paper, Dolors Torras, l’any 1890, en dues sales de la mateixa fabrica paperera va endegar un nou negoci: la fabricació de xocolata, i adaptant com a marca la mateixa que havien patentat el seu pare i el seu oncle pel paper: les «Tres Torras».

A la mort del seu marit, l’any 1898, la societat es va dissoldre però ella va seguir endavant amb els dos negocis: el paperer i el xocolater, fins que tres anys abans de la seva mort, ocorreguda el 1913, va deixar en herència, l’edifici i el negoci, al seu afillat, Melcior Barceló, que en poc temps es va dilapidar la fortuna. El negoci de papers va tancar i la fàbrica de xocolata fou arrendada a Celso Costa Mascaró i Joan Boschmonar Quintana, els quals centralitzaren al «Molí Nou» tota l’empresa: fàbrica, magatzem i despatx, ja que fins llavors, les oficines estaven al carrer del Progrés número 8 de Girona. L’any 1922, es desfà la societat i queda al capdavant de l’empresa el que fins aleshores n’era el seu director, Josep Costa, fill de Celso, el qual dos anys més tard comprarà tota la fàbrica a Melcior Barceló. La construcció era força antiga i això farà que l’any 1927 es traslladessin a una nova ubicació situada a l’actual avinguda dels Països Catalans.

El 1947 la societat passa a nomenar-se «Hijos de J.Costa S.L», i se’n fan càrrec els fills de Josep: Celso i Joan; el 1959 es crea Chocolates Torras S.A, tot just un any després de donar de baixa els dos molins que encara tenien en funcionament. Finalment el dia de Sant Josep de 1973 sota el nom de Fabrica de Xocolates Torras de Celso Costa S.A. es traslladen definitivament a l’actual seu, al quilòmetre 14 de la carretera de Banyoles a Girona, al terme municipal de Cornellà del Terri.

L’any 1992, l’empresa passa a mans de la família Sans de Mataró que és qui porta actualment les regnes de Xocolates Torras, la qual ha esdevingut un referent a Europa en la producció de xocolata sense sucre. L’empresa exporta actualment als cinc continents del món i centra gran part del seu negoci en el mercat internacional, produint prop de dues mil tones anuals de xocolata.


El projecte

L’espai Fets i Gent és una inciativa oberta a tothom que recull i mostra aquells fets, esdeveniments, iniciatives i persones que han tingut transcendència en la història de Banyoles i el Pla de l'Estany.

Els promotors

La ubicació

Carrer Navata, 38
17820 Banyoles (Girona)
hola@fetsigent.com

HORARI DE VISITES AL MUSEU A L'AIRE LLIURE
Pati exterior obert les 24 hores amb accés lliure.

HORARI DE VISITES A L'AULA DIDÀCTICA
Accés demanant cita prèvia (propera obertura).

La dinàmica

L'espai Fets i Gent està plantejat per tal que estigui en constant creixement i no hauria estat possible sense el projecte en comú i la col·laboració del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, el Rotary Club Banyoles, la Parròquia de Santa Maria dels Turers i la Revista de Banyoles.

Buscar