Els Castanyer d'espardenyers a industrials

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 

Els Castañer (o Castanyer) són una nissaga de sabaters i espardenyers des de fa molts anys. Fan espardenyes des de fa temps. De fet, Lluís Castañer i Serra va transformar el taller de treball artesanal familiar en una autèntica fàbrica (amb maquinària especialitzada).

Els Castañer fan uns quants segles que viuen a Banyoles. Al segle XVIII es dedicaven a fer de traginer (com Pere Castanyer i Frigola, fill del també traginer Jaume Castanyer). Va ser precisament un dels fills d’aquest Pere Castanyer, Rafael Castanyer i Deulofeu (fill de Pere i Antònia) qui va ser el primer sabater i espardenyer de la nissaga.

La primera notícia documentada de Rafael Castanyer i Deulofeu com a sabater la trobem el dia del seu casament amb Gertrudis Talleda i Bassols a l’església de Santa Maria dels Turers. Era el 26 de febrer de 1809 i és descrit com “un jove sabater”. Rafael Castanyer el 1861 vivia amb tota la seva família (ja una família de sabaters) al carrer del Mercadal número 15 de Banyoles i tenia uns vuitanta anys. Per aquesta raó, hauria nascut cap al 1780 (en aquests moments hi havia un parent seu, de nom Rafael Castañer, però que era teixidor de lli). Això ens porta a pensar que Rafael Castañer i Deulofeu va començar l’ofici en una data posterior al 1776, però cap a final del segle XVIII.

L’ofici de Rafael Castañer i Deulofeu el va continuar el seu fill Amer (o Mer) Castanyer i Talleda (casat amb Rosa Martorell i Pigem), el seu nét Llorenç Castañer i Martorell (casat amb Rosa Serra Baborés) i el seu besnét Lluís Castañer i Serra. I fins avui dia.

Els fabricants d’espardenyes Castañer varen començar la seva empresa cap a l’any 1923. En un primer moment, treballaven a casa seva, al carrer de Sant Martirià, número 48 de Banyoles. La seva era una casa d’uns 40 m2 i d’uns set o vuit treballadors. Llavors solien vendre els seus productes a les comarques gironines i a Barcelona.

L’espai aviat es va fer petit i el 1927 Lluís Castañer i Serra i el seu cosí Tomàs Serra i Port varen decidir instal·lar una nova fàbrica a l’antic molí del Canyer (a l’actual carrer de Sant Benet). Allí hi varen posar unes noves màquines de cosir espardenyes. La indústria, fins a l’any 1961, va prendre el nom de : “Castañer y Serra, S.L.” Tanmateix, quan el 1941 es va bastir un nou edifici, es va constituir la societat “Castañer y Serra S.A.” I el 1971 va passar a denominar-se “Castañer S.A.”.
La fàbrica va continuar al mateix lloc fins al seu tancament definitiu a finals de la dècada dels vuitanta del segle XX. Tot i això, l’empresa va continuar fins avui dia i han portat les espardenyes a la passarel·la (i fabrica calçat per a firmes de prestigi com ara Yves Saint Laurent, Prada i Hermes).

Després de Lluís Castañer i Serra va continuar el seu fill Llorenç Castañer i Viñas i la seva dona Isabel Sauras Muñíz i, més endavant, alguns dels seus fills.
Avui dia, l’empresa conserva la seu principal a Banyoles, però el gros de la producció surt de fàbriques del País Valencià (Elda) i a Calatayud, a l’Aragó. Allí hi té la major part dels empleats (més de dos-cents). Exporta el 80 per cent de la seva producció a més de 56 països de tot el món (a Europa, Estat Units i Àsia). I el 20 per cent restant de les vendes estan repartides per tot l’Estat espanyol, però Catalunya, Madrid i la conca mediterrània són els seus principals clients. Col·labora amb firmes de moda com Yves Saint Laurent, Gucci, Prada, Hermes, Chanel, Armani, Dior o Vuitton.

Actualment, Castañer és un negoci familiar, amb el nom oficial Espadrilles Banyoles SL.


El projecte

L’espai Fets i Gent és una inciativa oberta a tothom que recull i mostra aquells fets, esdeveniments, iniciatives i persones que han tingut transcendència en la història de Banyoles i el Pla de l'Estany.

Els promotors

La ubicació

Carrer Navata, 38
17820 Banyoles (Girona)
hola@fetsigent.com

HORARI DE VISITES AL MUSEU A L'AIRE LLIURE
Pati exterior obert les 24 hores amb accés lliure.

HORARI DE VISITES A L'AULA DIDÀCTICA
Accés demanant cita prèvia (propera obertura).

La dinàmica

L'espai Fets i Gent està plantejat per tal que estigui en constant creixement i no hauria estat possible sense el projecte en comú i la col·laboració del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, el Rotary Club Banyoles, la Parròquia de Santa Maria dels Turers i la Revista de Banyoles.

Buscar